LIKIERY

Z Encyklopedia Gdańska
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

< Poprzednie Następne >
Firma Erdmann Görtz przy Lange Brücke 2 (ul. Długie Pobrzeże), produkująca likier Zum grünen Tor, 1929
Błąd przy generowaniu miniatury Chyba brakuje pliku /home/fundacjagdansk/domains/fundacjagdanska.hostingsdc.pl/public_html/images/d/d9/Fabryka_likierów_Der_Lachs.jpeg
Fabryka likierów „Der Lachs”, 1925
Kieliszki reklamowe do likieru firmy G.F.A. Steiff Danzig, lata 30. XX wieku


LIKIERY, od początku XIX wieku, obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gdańsku. W 1. połowie XIX wieku ich produkcję zdominowali menonici, głównie ze Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. połowie XIX wieku powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gdańskich firm najpopularniejszym likierem spożywanym do 1945 był Machandel. [MrGl]

Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór)

Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania
Partner Główny


Partner strategiczny
Mecenas Projektu


Wydawca Encyklopedii Gdańska i Gedanopedii


Partner technologiczny Gedanopedii